Natuurlijk is isoleren belangrijk en goed voor het milieu, maar het kiezen van de juiste isolatiemethode kan een uitdaging zijn. Er zijn talloze keuzes en mogelijkheden om rekening mee te houden, waaronder het type materiaal en de vraag of het dampopen of dampdicht moet zijn.
Traditioneel wordt bij isolatie vaak gedacht aan materialen zoals glaswol of steenwol. Deze zijn bekend en vaak ook de goedkoopste opties. Maar hoe worden deze materialen eigenlijk geproduceerd? Glaswol wordt gemaakt van gesmolten glasgranulaat bij zeer hoge temperaturen (tot wel 1400 graden Celsius) in een energie-intensief productieproces.
Welke materialen zijn het beste voor isolatie?
Tegenwoordig groeit de bewustwording over de impact van materialen op het milieu en wordt er steeds meer gelet op circulariteit en recyclebaarheid. Ook de manier waarop materialen worden gemaakt, de gebruikte grondstoffen en de lokale productie spelen een rol.
In Nederland wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van biologische isolatiematerialen. Denk hierbij aan gewassen zoals hennep en vlas. Hennep levert verschillende producten op, zoals hennepvezels, hennephout, meststof, stalkorrels, CBD-producten en hennepzaadolie. Vlas wordt ook gebruikt voor isolatiematerialen, naast toepassingen zoals lijnzaad, linnen en lijnolie.
Daarnaast wordt er veel kennis en ervaring uit Duitsland gebruikt. Duitsland loopt voorop op het gebied van dampopen bouwen en het gebruik van natuurlijke materialen. Om het wiel niet opnieuw uit te vinden, wordt er veel gebruikgemaakt van hun expertise.
Wat zijn natuurlijke isolatiematerialen?
Het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen heeft verschillende voordelen. Het bouwen of isoleren met deze materialen resulteert in dampopen constructies in plaats van dampdichte. Een dampopen woning maakt vochttransport door de materialen mogelijk, van een gebied met hoge dampdruk naar een gebied met lagere dampdruk, meestal van binnen naar buiten. In een gemiddelde woning wordt dagelijks tussen de 25 en 40 liter water geproduceerd, dat in een dampopen woning op natuurlijke wijze naar buiten kan worden afgevoerd. Bij dampdichte constructies is mechanische ventilatie vereist.
Een ecologisch gebouwde woning met natuurlijke isolatiematerialen kan bij een temperatuur van 19 graden al comfortabel aanvoelen, terwijl dit bij een dampdichte woning pas bij 21 graden het geval is. Biologische isolatiematerialen hebben ook een vochtregulerende werking en kunnen goed omgaan met vocht. Daarnaast biedt lokaal produceren van biologische isolatiematerialen voordelen, zoals minder logistiek en daardoor minder CO2-uitstoot.
Hoewel biologische isolatiematerialen op dit moment mogelijk nog iets duurder zijn dan traditionele materialen zoals glaswol en steenwol, is het productieproces van glaswol en steenwol zeer energie-intensief. Met de huidige gasprijzen vertaalt zich dat in hogere kosten voor het eindproduct. Biologische materialen worden daarentegen geteeld zonder dat de energieprijzen hier invloed op hebben. Door de groeiende vraag naar biologische isolatiematerialen wordt de prijs per vierkante meter steeds gunstiger.
Advies nodig voor het gebruik van biologische isolatiematerialen?
Bij ETT streven we ernaar om waar mogelijk biologische isolatiematerialen toe te passen. We adviseren onze klanten graag over de voordelen en laten het verschil zien ten opzichte van traditionele isolatiematerialen. Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand bij het isoleren met biologische materialen.